SVG cover layer an animated layer to switch from one slide to the next one

Kako urediti terasu i praktično organizovati prostor?


Datum objave: 05.06.2020


Uređivanje terase ume da bude pravi izazov kada sve svoje ideje treba da smestite u svega nekoliko skromnih kvadrata ovog prostora. S druge strane, kada je reč o većoj kvadraturi koja zahteva ozbiljno angažovanje, postavlja se pitanje kako srediti terasu tako da svi elementi budu dobro usklađeni, a veliki prostor optimalno iskorišten.

Ništa manje važni nisu ni dekorativni detalji koji dominantno definišu prostor, pružajući mu toplinu i atmosferu u kojoj bi trebalo u potpunosti da uživate.

Ukoliko su vas lepi dani inspirisali za uređenje terase, pružamo vam praktične savete za organizaciju prostora i uklapanje detalja koji će vas sigurno inspirisati u ovom kreativnom procesu.

Kako izabrati nameštaj za terasu i pomiriti udobnost i estetiku?

Terasa je prostor koji ne treba opterećivati velikim komadima nameštaja, pa predlažemo da se fokusirate na nameštaj po meri koji će se lepo uklopiti u prostor kojim raspolažete. Udobnost je na prvom mestu i definitivno joj treba dati prednost u odnosu na estetiku, jer je reč o prostoru u kome ćete želeti da se opustite, popijete prvu jutarnju kafu ili prosto uživate u lepom pogledu na okolinu nakon napornog dana na poslu.

Ipak, dizajneri nameštaja nude sjajna rešenja za terase i dvorišta, pa vrlo lako možete pronaći komade koji će savršeno ispuniti i najstrože kriterijume estetike, ali i praktičnosti.

Mnogi bi pitali kako urediti terasu bez pletenog baštenskog nameštaja od ratana, koji je karakterističan za lepo uređene terase i dvorišta. Teško je reći da zaista postoji lepši nameštaj za dvorišta i terase od ovog, ali i ovakav izbor može imati svoje mane u pogledu izdržljivosti. Zato je važno da prilikom izbora ovakvih komada budete sigurni da je terasa dobro natkrivena i da vremenske prilike neće uticati na sam nameštaj.

Ukoliko je ipak reč o prostoru koji je direktno izložen suncu ili kiši, aluminijumski ili plastični nameštaj će biti najpraktičniji za vašu terasu. Osim što su ovi tipovi nameštaja potpuno prilagođeni različitim vremenskim uslovima, ujedno su vrlo izdržljivi i postojani, pa možete računati na to da će vas fino služiti godinama. Uslov je, naravno, da birate kvalitetniju plastiku.

Materijal koji definitivno zadovoljava i lepo i praktično je drvo, a naročito tikovina koja je izuzetno lagana i izdržljiva, pa samim tim idealna za vašu terasu.

Obogatite terasu zelenilom i elegantnim žardinjerama

Ono što terasu čini pravom letnjom oazom za uživanje nije nameštaj, iako ne možemo da osporimo njegovu važnosti. Dominantnu ulogu imaju biljke koje na neverovatan način obogaćuju svaku prostoriju, a naročito terasu kao omiljeni kutak za uživanje.

Šta vam je prva asocijacija na lepo uređene terase?

Verujemo da ste zamislili žardinjere za terasu u raznim bojama sa vašim omiljenim biljkama. I niste pogrešili. Upravo su kvalitetne žardinjere ono što terasi pruža dozu elegancije, a pažljivo odabrano cveće u njima tako deluje još lepše i bogatije.

Uvek se možete odlučiti i za obične saksije, ali imajte na umu da mnogo jači pečat prostoru daju metalne žardinjere, a poslednjih godina su sve češći izbor u nekim od najljepše uređenih eksterijera. Ovakav element na terasi možete učiniti vrlo zanimljivom dekoracijom ako izaberete neku specifičnu boju, koju ćete uklopiti sa bojom jastučića ili nekim drugim detaljem na terasi.

Kada je reč o cveću, teško je napraviti razliku između lepih i manje lepih biljaka. Zelenilo i jeste toliko popularno upravo zato što isključivo obogaćuje prostor. Vodite se svojim ličnim ukusom za biljke, ali vodite računa o osvetljenosti i uslovima na terasi koji treba da pogoduju izabranoj biljci.

Kada prostor obogatite ovim elementima, puređenje terase će imati mnogo više smisla. A nije potrebno mnogo - samo metalna žardinjera za terasu i biljke koje će odgovarati prostoru. U skladu sa kvadraturom, uvek se možete odlučiti i na dve ili tri žardinjere za terasu i nešto bujnije zelenilo.

Idealne boje za uređenje terase - šta izabrati

Boje su izuzetno važan deo prostora, jer bili mi toga svesni ili ne, one značajno mogu da utiči na raspoloženje i atmosferu u prostoriji. Polazeći od toga da je terasa pre svega mesto za opuštanje i relaksaciju, savet je da dominantne boje na terasi budu neutralne ili pastelne.

Bež, braon, zelena, nežno žuta, svetlo plava - ovo su boje koje deluju umirujuće, a osim toga, vrlo lako se međusobno uklapaju, pa nećete imati problem ukoliko spojite više elemenata u različitim pastelnim nijansama. To mogu biti komadi baštenskog nameštaja ili čak zidovi - vrlo lepo će izgledati na otvorenoj terasi sa biljkama.

S druge strane, jarke nijanse treba ograničiti na detalje. Na primer, podna staza ili manji tepih u nekoj jačoj boji mogu biti odlična dekorativna “dopuna” za metalne žardinjere za terasu u istoj nijansi. Odlučite se za jednu nijansu u koju ćete obojiti detalje, a onda eksperimentišite sa jastučićima, vazama za cveće ili ukrasnim cvećama za stočić na terasi.

Na ovaj način ćete razbiti monotoniju pastelnih, nežnih ili neutralnih boja, a ujedno pružiti i lični pečat svom omiljenom prostoru u domu. Kako urediti terasu uostalom, bez malo kreativnosti i nekoliko veselih boja?

Izaberite kreativno osvetljenje za terasu

Osvetljenje ume da obogati, ali i da naruši atmosferu u prostoru. Osvetljenje na terasi je bitno za večernje sate, ali imajte na umu prilikom izbora rasvete da vam ne treba klasično, jako svetlo za rad. Mnogo je pogodnije prigušeno osvetljenje koje prostoru daju elegantnu, nenapadnu notu.

Osvetljenje možete rešiti dekorativnim lampionima ili klasičnim lampama pogodnim za terasu. Takođe, posebno sređene kutke možete istaći upravo rasvetom, ukrasnim svećama i sličnim rešenjima. Na ovaj način, uz adekvatno i kreativno postavljeno osvetljenje naročito mogu doći do izražaja podni mozaici, slike ili drugi vidovi dekoracija za koje se odlučite.

Uređenje terase specifičnim elementima i detaljima

Malu terasu možete vizuelno povećati ogledalom, ukoliko na terasi imate za to pogodan ugao. Naravno, uslov je da terasa bude dobro natkrivena kako bi ogledalo bilo na bezbednom. Postavljeno ogledalo možete “ušuškati” cvećem. Na primer, ako pored njega postavite metalne žardinjere, one će predstavljati lep štit sa svake strane ogledala.

Ako se pitate kako urediti terasu, a ne smestiti na nju barem jednu komodu u koju možete odložiti višak stvari, rešenje možete pronaći u vrlo lepim, dekorativnim komodama napravljenim upravo za terase. One ne oduzimaju mnogo prostora ali pružaju skriveno mesto za one stvari koje ne koristite često. Vrlo lepi komadi mogu da posluže kao praktična ostava.

Verujemo da ste uz navedene ideje korak bliže lepo uređenoj terasi, na kojoj će uživati u predstojećim letnjim danima. Uz malo kreativnosti, nekoliko praktičnih komada nameštaja i mnogo sitnih detalja koji obogaćuju prostor - dobićete svoju oazu u kojoj ćete rado provoditi slobodno vreme.

Kontakt